„Rudas Gyógyfürdő és Uszoda komplex energetikai korszerűsítése”
KEOP-5.5.0/B/12-2013-0022
Rudas

Sajtóközlemények

Elkészült a Rudas Fürdő energetikai korszerűsítése
2014 október 2.

Budapest Főváros Önkormányzata 147,17 millió forint összköltségből, vissza nem térintendő állami és európai uniós támogatás felhasználásával megvalósította a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda komplex energetikai korszerűsítését. Az épület melegvíz-ellátásának és fűtésének felújítását a SZETT Szentendrei Energetikai és Tüzeléstechnikai Kft. végezte. A fejlesztés eredményeként a fürdőt üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltetési költségei jelentősen lecsökkennek.

A Rudas Gyógyfürdő déli irányba történő bővítésével egyidejűleg elkészült a fürdőkomplexum energiahatékonysági korszerűsítése. A KEOP-5.5.0/B/12-2013-0022 azonosítószámú, „Rudas Gyógyfürdő és Uszoda komplex energetikai korszerűsítése” című projekt célja az energiamegtakarítás növelése, valamint a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása volt.

A létesítmény a beruházást megelőzően jelentős mennyiségű fosszilis energiát fogyasztott földgáz és távhő formájában. A fürdő funkciójából adódóan hatalmas mennyiségű termálvizet használ fel, azonban az elfolyó termálvíz hőenergiájának tárolására és hasznosítására korábban nem volt lehetőség.

A fővárosi projekt keretében a termálvíz hőenergiájának tározására medencéket építettek, a gépészeti rendszert modern hőszivattyúkkal látták el, valamint a régi, elavult gőzkazánok helyett modern, kisnyomású gőzkazánokat építettek be. Az eddig kihasználatlan, elfolyó termálvizet medencékben tárolják, hőtartalmát hőszivattyún keresztül a fűtésben és a használati melegvíz-előállításban hasznosítják, így biztosítják a fürdő alaphőenergia-ellátását, csökkentve ezzel a gőzenergia fűtésre való felhasználását és a távfűtés részarányát.

Az új hőtermelő berendezések energiatakarékos üzeműek, ezért a fejlesztések hatására az épület üzemeltetési költségei várhatóan mérséklődnek. A fővárosi beruházásnak köszönhetően jelentős mértékben csökken a létesítmény üvegházhatású gázkibocsátása is.

Budapest Főváros Önkormányzata a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda komplex energetikai korszerűsítését a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával valósította meg.

További információk:
Rudas Gyógyfürdő és Uszoda
Cím: 1013 Budapest, Döbrentei tér 9.
Telefon: +36 1 452-45-50
E-mail: czinege.szilvia@spabudapest.hu
Honlap: www.rudasfurdo.hu és rudasfurdo.budapest.hu
Modernizálják a Rudas Gyógyfürdő fűtési rendszerét
2014 június 12.

Megkezdődött a Rudas Gyógyfürdő komplex energetikai felújítása. A korszerűsítéssel és az új berendezések üzembe helyezésével évente több mint 5 millió forintot takarít meg a gyógyfürdőt üzemeltető cég, és évente közel 140 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe. A felújítást a Szentendrei Energetikai és Tüzeléstechnikai Kft. végzi a „Rudas Gyógyfürdő és Uszoda komplex energetikai korszerűsítése” című KEOP-5.5.0/B/12-2013-0022 számú uniós támogatású projekt keretében.

A budapesti Rudas Gyógyfürdőt az elmúlt években több szakaszban felújították. A szerkezeti korszerűsítéseket követően most eljött az ideje annak, hogy a fürdő berendezéseit is modernizálják. „A mostani projekttel nemcsak olcsóbb lesz a fürdő üzemletetése, hanem a környezetet is kevésbé fogja szennyezni a fenntartása” – mondta Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója.
A komplex energetikai felújítás része az elavult gázkazánok cseréje, illetve hőszivattyúk beépítése, amelyekkel az elfolyó termálvíz hőjét használják fel fűtésre, valamint termosztatikus radiátorszelepek felszerelése a fűtőtestekre. Emellett kicserélik az elavult fűtéscső- és radiátorhálózatot is.
Jelenleg az épület távhővel és gázenergiával üzemel. Fűtésre és a használati meleg víz előállítására távhőt használnak. A két új kazán elsősorban a fürdő gőzigényét szolgálja ki, de lehetőség van rá, hogy kisegítse a fűtést is. A fürdő jelentős mennyiségű fosszilis energiát fogyaszt földgáz és távhő formájában, emellett termálvizet is felhasznál a gyógyfürdő és az uszoda céljaira. A termálvízben rejlő megújuló energiatartalmat azonban egyelőre nem használják fel: erre fog szolgálni a hőszivattyú.
A fejlesztések nyomán az épület üzemeltetési kiadásai jelentősen mérséklődnek. Az energiamegtakarítás mellett ez a karbantartási és alkatrész-ellátási költségek csökkenéséből fakad. A korszerűsítéssel és az új berendezések üzembe helyezésével évente több mint 5 millió forintot takarít meg a gyógyfürdő üzemeltetője. A gyógyfürdőhöz szükséges fűtőanyagok szén-dioxid-kibocsátása közel 140 tonnával csökken.
A projekt kivitelezését a Szentendrei Energetikai és Tüzeléstechnikai Kft. nyerte el. A munkálatokat 2014. június 10-én kezdték, és a tervek szerint 2014. augusztus 31-ig fejezik be.
Az Új Széchenyi Terv keretében zajló komplex energetikai felújítás mintegy nettó 150 millió forintba kerül, ennek 85 százalékát az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Programja fedezi.
A beavatkozással teljessé válik a Rudas Gyógyfürdő felújítása. Az elmúlt években több szakaszban korszerűsítették az épületet. A homlokzatot és a tetőszerkezetet az 1800-as évek végi állapotnak megfelelően állították helyre, korabeli fotók és tervrajzok alapján. Az épületet akadálymentessé tették, korszerűsítették a szellőztetési és a világítástechnikai rendszereket, az ablakokba pedig a legmodernebb hőálló üveget szerelték be. Elegánssá és kényelmessé vált az előcsarnok, amely immáron visszatükrözi az ódon fürdő és az uszoda patináját.